Expunerea la soare este un subiect intens discutat, pentru că vine atât cu beneficii cât și cu riscuri pentru sănătatea pielii. Vitamina D, obținută în mod natural din razele soarelui, reprezintă un plus pentru organism, însă, în anumite condiții. Soarele din prima parte a zilei, până la ora 11, este excelent pentru un bronz perfect și pentru a asimila vitamina D, atâta vreme cât folosești protecția solară potrivită. De cealaltă parte, expunerea îndelungată la soare poate provoca arsuri și probleme ale pielii. Cum obții echilibrul dacă urmează să mergi la plajă și îți dorești o piele maronie, un bronz uniform și de durată?
Folosirea produselor de protecție solară este vitală, iar felul în care le alegi este, de asemenea, foarte important. Iată de ce trebuie să ții cont atunci când alegi produsele de protecție solară potrivite pentru pielea ta:
Cât de importantă este protecția solară?
Există mai multe tipuri de radiații solare, de care în mod sigur ai auzit. UVA și UVB sunt cele mai întâlnite, le găsești, inclusiv, trecute pe tuburile cremelor sau spray-urilor de protecție. Există trei categorii de radiații ultraviolete, în funcție de lungimea de undă de care dispun. Cu cât este mai mică lungimea de undă, cu atât razele sunt mai dăunătoare. În funcție de nivelul radiației solare, acestea se împart astfel:
- Radiația UVA este cea mai periculoasă și devine responsabilă de îmbătrânirea cutanată și, totodată, favorizează apariția cancerului de piele.
- Radiația UVB este cea medie, fiind responsabilă de producerea arsurilor cutanate ale pielii.
- Radiația UVC are lungimea de undă cea mai scurtă și este absorbită în întregime de stratul de ozon
Cum alegi protecția solară: SPF 15, 20, 30 sau 50+?
SPF-ul, adică factorul de protecție solară, este cel care blochează efectul nefast al razelor ultraviolete. După ce am stabilit intervalele orare benefice pentru expunerea la soare, trebuie să știi că alegerea protecției se face și în funcție de tipul pielii tale. Cum alegi produsul? În funcție de nuanța pigmentului tău natural. Dacă ai părul blond și pielea extrem de deschisă, atunci factorul de protecție 50 și 50+ (indicat îndeosebi pentru pielea copiilor) este cel potrivit pentru tine. În cazul în care ai un ton mediu și păr șaten, atunci poți coborî la produsele de protecție solară cu SPF 30. Pielea ceva mai închisă, respective persoanele cu ten și păr brunet pot opta pentru protecție cu SPF 20, poate chiar 15, mai ales dacă nu se află la prima expunere la soare. Nu te expune niciodată fără să folosești înainte o cremă sau un spray!
Spray, cremă sau ulei pentru corp?
Al doilea aspect important în alegerea protecției solare este textura produsului. Pe piață sunt disponibile produse sub formă de cremă, lapte, spray sau ulei. În general, cremele și laptele au și rolul de a hidrata pielea, în timp ce spray-ul este absorbit mai rapid și, în plus, poate fi distribuit mai ușor pe toata suprafața corpului. Uleiurile, însă, au de regulă factor de protecție mic și este indicat să fie aplicat peste un strat de cremă.
Nu uita de protecția pentru față
Deși este contraindicat să-ți expui fața la soare timp îndelungat, atunci când mergi la plajă este obligatoriu să folosești un produs special conceput pentru ten, cu factor de protecție de cel puțin 30. În general, și produsele cosmetice de uz zilnic au în compoziție SPF, precum crema hidratantă, baza de machiaj sau fondul de ten. Încearcă, pe cât posibil, să lași fața să respire și să nu folosești machiaj. Aplică doar crema înainte de expunerea la soare și reîmprospătează periodic, pentru a menține la maximum gradul de protecție solară.
Pentru a nu-ți pune în pericol sănătatea, evită expunerea îndelungată la soare, în special în intervalul orar 11-18. În acea perioadă, soarele puternic poate provoca arsuri cutanate și risc de îmbătrânire a pielii.