La data de 22 iunie 2020, cea de-a 22-a reuniune a liderilor China-UE a avut loc cu succes în sistem de videoconferință. Anul acesta marchează 45 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și UE, iar această reuniune este prima întâlnire oficială dintre liderii chinezi și noii lideri ai instituțiilor UE, fiind, de asemenea, cel mai important eveniment dintre China și UE din prima jumătate a acestui an. În cadrul întâlnirii, liderii celor două părți au purtat o comunicare sinceră și aprofundată pe o gamă largă de subiecte, inclusiv combaterea epidemiei, redresarea economică, situația internațională, relațiile China-UE, au discutat și despre dialogul și cooperarea în diferite domenii între cele două părți și probleme internaționale dar și regionale de interes comun, de asemenea, au aprofundat înțelegerea reciprocă și au ajuns la multe consensuri importante, reflectând caracterul amplu strategic și beneficiul reciproc al relațiilor China-UE.
Consolidarea încrederii reciproce strategice
În cadrul acestei întâlniri, liderii Chinei și ai UE au evaluat în mod pozitiv relația dintre cele două părți și au ajuns la un consens important cu privire la aprofundarea și extinderea relațiilor China-UE în „era post-epidemică”. Ambele părți au convenit că între China și UE este Parteneriatul strategic cuprinzător, există mult mai multă cooperare decât concurență, mai multe consensuri decât divergențe. De la stabilirea relațiilor diplomatice în urmă cu 45 de ani, relațiile China-UE au menținut direcția principală a cooperării, au sporit bunăstarea ambelor popoare și au injectat mai multă stabilitate într-o lume complexă care este în continuă schimbare. În lupta împotriva epidemiei, cele două părți s-au sprijinit reciproc și s-au unit împotriva epidemiei. Cele două părți au convenit să privească relațiile China-UE dintr-o perspectivă pe termen lung și dintr-o perspectivă mai largă, să se respecte reciproc, să caute un teren comun, păstrând diferențele dar în același timp sporind înțelegerea și încrederea reciprocă, să promoveze în „era post-epidemică” relațiile China-UE pentru ca acestea să devină mai stabile și mai mature, aducându-le la un nou nivel. Președintele Xi Jinping a propus ca China și UE să fie cele două forțe majore care mențin pacea și stabilitatea globală, cele două piețe majore care promovează dezvoltarea și prosperitatea globală și cele două civilizații care aderă la multilateralism și contribuie la îmbunătățirea guvernării globale. Această propunere a primit comentarii pozitive din partea multor persoane din Europa, indicând direcția pentru promovarea relațiilor China-UE în „era post-epidemică” pe baza extinderii intereselor comune în cooperare.
Continuarea unei cooperări deschise
Atât China, cât și UE reprezintă economiile majore ale lumii și ar trebui să joace rolul de „motor dublu” în economia mondială. Cele două părți vor aprofunda cooperarea pragmatică în următoarele domenii: în primul rând, trebuie să sprijinim în comun reluarea științifică și ordonată a muncii și a producției, să consolidăm coordonarea politicilor macroeconomice, să menținem stabilitatea și fluxul lanțurilor industriale și de aprovizionare dintre China și UE și în întreaga lume și să oferim un impuls pentru redresarea economică mondială. În al doilea rând, extinderea deschiderii pe două sensuri a pieței pe baza egalității și a beneficiului reciproc și a respectului reciproc, consolidarea interconectării, a cooperării în comerț, investiții, domenii ecologice, digitale și în alte domenii, pentru a obține mai multe beneficii reciproc avantajoase. În al treilea rând, ne propunem să încheiem negocieri cu privire la un acord de investiții China-UE până la sfârșitul acestui an și să ajungem la un acord de investiții cuprinzător, echilibrat și la nivel înalt, care să demonstreze ambiția comună de a promova relațiile China-UE și de a menține o economie mondială deschisă. După încheierea acordului, va fi mai convenabil ca întreprinderile și investitorii români să investească în China, iar România va putea atrage mai multe investiții din China, ceea ce va aduce cooperarea economică și comercială China-România la un nou nivel. În al patrulea rând, s-a anunțat că în curând va fi semnat acordul privind indicațiile geografice dintre China și UE. Vinul de Cotnari a fost inclus în lista indicațiilor geografice protejate și va primi un nivel mai ridicat de protecție ca produse distinctive.
Susținerea multilateralismului
Sub impactul epidemiei, lumea suferă schimbări profunde și se confruntă cu mai mulți factori instabili și incerți. China și UE au ajuns la un consens asupra unei serii de probleme importante, inclusiv susținerea multilateralismului și a comerțului liber și opunerea față de unilateralism și protecționism. China și UE sunt dispuse să mențină comunicarea și coordonarea cu privire la reforma Organizației Mondiale a Comerțului, să mențină în comun sistemul comercial multilateral bazat pe reguli, să consolideze cooperarea cu privire la schimbările climatice, dezvoltarea durabilă și alte probleme și să îmbogățească constant parteneriat strategic cuprinzător China-UE. China și UE vor continua să sprijine Organizația Mondială a Sănătății să joace un rol de lider în cooperarea mondială în combaterea epidemiilor, să aprofundeze cooperarea internațională anti-epidemică, precum cercetarea și dezvoltarea de vaccinuri și medicamente și să mențină securitatea globală a sănătății publice. China și UE vor intensifica, de asemenea, coordonarea și cooperarea în ceea ce privește cooperarea trilaterală cu Africa.
Sunt încrezătoare că această reuniune a liderilor China-UE va fi un nou punct de plecare pentru relațiile China-UE în „era post-epidemică” și va aduce noi beneficii poporului chinez și european. România este un membru important al Uniunii Europene și un susținător al relațiilor China-UE. Sunt dispusă să depun eforturi împreună cu oamenii din România pentru a transforma în acțiune consensul atins la reuniune, pentru a promova interacțiuni solide între China și UE și între China și România și a ne aduce relațiile la un nou nivel.
China 8 ILIE 8, CH.INA. CH-Chelia, INA-Ani. Anii cheliei lui Ilie (2004-2070). Chelia mea e privata de somn si-i se provoaca dureri din august 2015 pana-n prezent. M-am imbolnavit de inima. Ce se intampla cu China? Sa va reimprospatez memoria!
CH.ILE. CH-Chelia, ILE-Ilie. Chelia lui Ilie. 22-05-2020. Cel mai puternic cutremur din istoria umanitatii, 9.6 grade pe scara Richter.
Cutremur 8/13 TISBITUL 8/13, CU.TREMUR. CU-Cuie, TREMUR. Tremurul de la cuie al lui Tisbitul. Cuiele = privarea de somn din august 2015 pana-n prezent.
China 8 ILIE 8, CH.INA. CH-Chelia, INA-Ani. Anii cheliei lui Ilie (2004-2070). Chelia mea e privata de somn si-i se provoaca dureri din august 2015 pana-n prezent. M-am imbolnavit de inima. Ce se intampla cu China? Sa va reimprospatez memoria!
CH.ILE. CH-Chelia, ILE-Ilie. Chelia lui Ilie. 22-05-1960. Cel mai puternic cutremur din istoria umanitatii, 9.6 grade pe scara Richter.
Cutremur 8/13 TISBITUL 8/13, CU.TREMUR. CU-Cuie, TREMUR. Tremurul de la cuie al lui Tisbitul. Cuiele = privarea de somn din august 2015 pana-n prezent.