Creditul este considerat o parte importantă a vieții noastre financiare. De aceea, înainte de a solicita unul, este important să înțelegem cu ce se deosebește scorul FICO față de scorul de credit, care sunt factorii ce influențează valoarea acestora și cum funcționează de fapt acest sistem de evaluare financiară. Este util să cunoașteți dacă aveți un scor FICO bun deoarece acest indicator este folosit frecvent de aproape toate instituțiile financiare specializate în acordarea de credite bancare sau nebancare.
Conform XCREDIT, un portal de analiză credite rapide bancare și nebancare, IFN-ul Ocean Credit solicită ca fiecare aplicant să aibă unui scor de credit foarte bun. În caz contrar, răspunsul la cererea de împrumut va fi negativ.
Scorul dvs. de credit vă poate afecta portofelul și în alte moduri, ajutându-vă să economisiți bani prin accesarea unui credit cu dobândă preferențială, sau vă poate prejudicia bugetul cu sute de lei pe an, uneori chiar mai mult. În multe privințe, scorul dvs. FICO este echivalent cu o notă pentru cât de bine știți să vă gestionați banii.
Ce este scorul FICO?
Așadar, ce reprezintă de fapt un scor FICO? În prezent există multe tipuri de scoruri de credit, dar majoritatea creditorilor folosesc scorul FICO de mai mulți ani. Dacă ați aplicat pentru credit în trecut, este foarte probabil ca instituția dvs. creditoare să fi extras valoarea scorului FICO prin interogarea automată a datelor furnizate de Biroul de Credit S.A.
FICO este o companie de analiză date financiare, cum ar fi istoricul dvs. de credit, în scopul emiterii unei predicții cu privire la capacitatea dvs. de plată în viitor. Scorul lor FICO este un tip de scor de credit utilizat de instituțiile de creditare pentru a decide dacă vă acordă sau nu creditul. De asemenea, în unele cazuri, FICO determină și rata dobânzii de care veți beneficia. În esență, cu cât aveți un scor FICO mai mic, cu atât vă veți califica pentru a obține un împrumut la o dobândă mai mare.
Scorurile de credit sunt formate din trei cifre, putând avea valori de la 300 la 850. Cu cât numărul este mai mare, cu atât scorul de credit este mai bun. Orice depășește valoarea 700 este considerat în prezent un scor FICO bun.
Acum, că am văzut „ce este scorul FICO”, haideți să vedem care este diferența dintre scorul FICO și scorurile de credit.
Scorul FICO vs. scorul de credit: diferențe
Care este, de fapt, diferența dintre scorul FICO și scorul de credit? Practic, scorul dvs. FICO este doar unul dintre tipurile de scoruri de credit pe care le puteți obține. Deși FICO domină industria de creditare, instituțiile financiare folosesc uneori și alți indicatori, cum ar fi VantageScore.
Aceste scoruri sunt întotdeauna diferite, deoarece folosesc propria tehnologie și metodă de analiză pentru a face predicții despre capacitatea dvs. de a rambursa un credit în viitor. Deoarece folosesc analize diferite, veți observa întotdeauna o diferență între diferitele dvs. tipuri de scoruri de credit.
O altă diferență între scorul FICO și scorurile de credit este reprezentată de capacitatea de a avea efectiv un scor de credit. De exemplu, FICO se generează doar dacă aveți cel puțin un cont deschis timp de șase luni. În schimb, VantageScore poate afișa un scor pentru orice persoană cu un istoric de creditare de numai o lună, care a fost raportat în ultimii doi ani.
Ce scoruri FICO folosesc creditorii?
Când comparați scorul FICO cu scorurile de credit, este de asemenea important să cunoașteți faptul că, în timp ce scorurile FICO sunt folosite de 90% dintre cei mai buni creditori, anumite instituții financiare folosesc diferite versiuni ale scorurilor FICO, în funcție de tipul de produs financiar pe care intenționați să îl contractați (de exemplu, un credit ipotecar versus un împrumut auto).
FICO Score 8 este încă cea mai utilizată versiune, însă versiunea FICO Score 9 câștigă teren și devine tot mai utilizată în rândul celor mai importanți creditori.
Cum folosesc creditorii scorurile FICO?
Când aplicați pentru un produs financiar, pentru a vă determina bonitatea, creditorii folosesc rapoartele dvs. de credit și scorurile FICO pe baza datelor din rapoartele dvs. de credit.
În timp ce rapoartele dvs. de credit conțin informații referitoare la istoricul dvs. de gestionare a datoriilor, scorurile FICO rezumă cât de probabil este să rambursați un împrumut nou în viitor. Scorul FICO este influențat de mai mulți factori:
- Istoria plăților
- Suma datorată
- Durata istoricului de credit
- Conturi nou create
- Tipuri de credit (carduri, împrumuturi în rate etc.)
Când se generează scorul dvs. de credit, acești factori nu sunt tratați în mod egal. De exemplu, istoricul plăților (35%) și suma datorată (30%) au mai multă pondere decât conturile nou create (10%), mixul de credite (10%) și durata istoricului de creditare (15%).
În funcție de aceste variabile, vă puteți califica pentru un împrumut cu o rată scăzută a dobânzii sau, în unele cazuri, nu vă veți califica deloc pentru un credit. Așadar, a avea un scor FICO bun vă poate ajuta să vă calificați pentru împrumuturi cu rate mai mici.