Lumea a fost preocupată de frumusețe încă din cele mai vechi timpuri. Pentru sănătate, ritualuri spirituale sau pentru a evidenția trăsăturile fizice, produsele de îngrijire și înfrumusețare au ocupat un rol important în istoria tuturor civilizațiilor. Acestea oferă informații și despre convențiile sau rangurile sociale, preocupările pentru igienă și sănătate sau despre restricțiile din perioadele sau culturile respective. Femeile (și nu doar ele) au căutat, dintotdeauna, să-și pună în evidență și să-și păstreze frumusețea fizică, și au folosit, în acest scop, multe produse și sfaturi, de-a lungul timpului.
Dacă unele dintre ele sunt curioase sau chiar periculoase, unele pot fi utilizate și azi, având în vedere că sunt pe bază de ingrediente naturale. Iată câteva sfaturi de frumusețe, folosite din toate timpurile, și pe care le poți utiliza și azi.
- Exfoliază corpul și fața
În Egiptul antic și nu numai, cei din păturile bogate ale societății foloseau, pe lângă igiena corporală zilnică, și măști din argilă de Nil pe care le aplicau pe tot corpul. Pentru exfoliere, utilizau un amestec de nisip și uleiuri esențiale de măslin sau palmier pe care îl parfumau cu plante frumos mirositoare. Măștile aveau rolul să protejeze pielea de radiațiile soarelui dar și să confere suplețe și hidratare suplimentară epidermei.
În Grecia antică, de exemplu, tot pentru exfolierea corpului, femeile foloseau sarea de mare, în timp ce uleiul de măsline, mierea și iaurtul erau utilizate pentru îngrijirea tenului. Nu ar fi de mirare ca și Afrodita sau Elena din Troia, care a iscat un război datorită frumuseții ei, să le fi folosit, având în vedere că efectele benefice ale acestor produse sunt recunoscute și azi. În prezent, e ușor să-ți prepari singură o mască de față folosind argilă dacă ai tenul acneic, sau un scrub de exfoliere cu zahăr brun și ulei de măsline, pentru ten normal sau mixt.
- Încearcă băile în lapte
Un alt obicei care vine din Egipt are legătură cu regina Cleopatra. Se spune că aceasta obișnuia să își facă baie în lapte ca să-și hidrateze corpul. Laptele este un aliat de încredere al frumuseții, în special datorită acidului lactic – eficient împotriva ridurilor fine, a petelor maronii de pe față și a hiperpigmentării pielii – dar și a altor numeroase vitamine pe care le conține ( A, D, B12, calciu, zinc). Mai mult, are rol antibacterian, stimulează producția de colagen și are proprietăți hidratante, așa că nu ezita să încerci un tratament cu lapte, dacă îți dorești un ten luminos și catifelat sau dacă te confrunți cu vreuna dintre problemele de mai sus. Pentru utilizare zilnică, apelează la o formulă concentrată, de exemplu o cremă de corp marca L’Occitane, sub forma unei loțiuni sau a unui lapte concentrat. În combinație cu extractul de migdale și semințe de nuci, asigură fermitate și elasticitate pielii pentru că stimulează reînnoirea celulară.
- Conturează ochii în funcție de forma feței
Regina Cleopatra este, deja, un simbol arhicunoscut datorită felului în care își contura ochii, folosind nuanțe vii de mov, verde, albastru, turcoaz pe pleoapa superioară și cărbune negru, pe pleoapa inferioară, pentru a da un plus de intensitate privirii. Se pare, însă, că tehnica era utilizată de către toți cei din clasele sociale superioare, în perioada respectivă, pentru a sublinia importanța statutului lor. De altfel, descoperirile cercetătorilor arată că tehnica machiajului datează de peste 10.000 de ani, lucru dovedit de numeroasele vase sau chiar farduri, din materiale vegetale, găsite în situri arheologice, inclusiv mormintele antice!
Din fericire, astăzi, acest lucru nu mai este un privilegiu doar al celor bogați sau al anumitor caste sau clase sociale, căci tehnicile și produsele de machiaj sunt accesibile oricui. Ai grijă, doar, să alegi machiajul potrivit tipului tău de ten, formei feței și subtonului pielii tale pentru a te bucura, zi de zi, de hidratarea oferită de un fond de ten de calitate sau de protecția unei pudre transparente. Cel puțin, știm că acestea nu mai au în componență arsenic, așa cum se întâmpla prin anii 1400-1500. Sau plumb, ca pe vremea reginei Elisabeta I a Marii Britanii, celebră pentru că folosea o pudra pentru a-și deschide foarte mult tenul, care părea o mască albă.
- Folosește extensiile de păr
Încă de pe vremea romanilor, femeile își încrețeau părul cu fierul încins și apelau la meșe sau peruci, dacă acesta nu era suficient de des. Tendința s-a extins și la curțile europene din secolele XVII-XVIII, unde se foloseau extensiile din păr de cal sau chiar suporturi de lemn sau fier pentru a ridica podoaba capilară! În plus, acesta era dat cu untură, pe post de spumă de păr, ondulat și apoi… pudrat cu plumb. Uneori, și perucile erau date cu untură, așa că, la sfîrșitul zilei, trebuiau păstrate într-o cușcă specială, care să țină deoparte șobolanii atrași de mirosul …îmbietor.
Din fericire, astăzi poți apela, cu ușurință, la un hairstylist care să-ți realizeze cele mai fanteziste cereri, folosind produse mult mai accesibile!
- Bucură-te de beneficiile mijloacelor moderne de eliminare a părului nedorit
Părul nedorit a constituit, întotdeauna, o problemă, așa că s-au căutat soluții pentru eliminarea lui, încă din cele mai vechi timpuri. De altfel, există dovezi că epilarea cu ceară se folosea chiar și pe vremea Imperiului Roman. Metoda, care era folosită de nobilele romane pentru tot corpul, este și acum utilizată de către reprezentantele sexului frumos din toată lumea. Pentru a te bucura de beneficiile tehnologiilor moderne, încearcă o metodă de epilare definitivă, prin tehnologie laser sau IPL. Măcar nu sunt periculoase ca radiațiile X, folosite pentru epilare la începutul secolului XX, când pacientele erau expuse radiațiilor timp de 20 de ore! Evident că s-au descoperit și efectele secundare și au existat chiar procese împotriva acestei tehnici, dar, un timp, această metodă a fost considerată eficientă!